Resultatet: Svin God!
I denna kokbok hittade jag receptet, Hallonmarängpaj. |
Fint i en hjärtformad pajform med spritsad maräng. |
4-6 portioner.
Ingredienser, pajdeg:
4 1/4 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
100 g osaltat smör
2-3 msk kallt vatten.
Ingredienser, fyllning
800 g hallon
3/4 dl Maizenamjöl
1 1/4 dl socker
2 msk citronsaft
2 msk vatten
5 stora äggulor
50 g smör
Ingredienser marängtäcke
4 äggvitor
2 1/4 dl socker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en pajform.
2. Pajdegen: Häll upp mjöl och salt i en skål. Finfördela smöret i blandningen med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vatten, 1 msk i taget, tills blandningen håller ihop till en deg.
3. Kavla ut pajdegen på ett mjölat underlag tills den är 3 mm tjock. Klä pajformen med degen. Nagga pajskalets botten med en gaffel. Klä pajskalet med bakplåtspapper och fyll det med pajtyngder. Förgrädda i 15-20 min tills pajen är ljust gyllenbrun. Ta formen ur ugnen och ta bort pajtyngderna och pappret. Låt svalna i formen.
4. Fyllning: Mosa hallonen i en sil och låt rinna av.
5. Blanda Maizenamjöl, socker, citronsaft, och vatten till en smet. Rör ihop smeten och de mosade hallonen i en kastrull och koka upp på medelhög värme. Sänk värmen och sjud blandningen under omrörning i 1 min tills den blir tjock. Tillsätt socker efter smak. Låt svalna något.
6. Rör i äggulor och smöret och låt alltihop svalna lite. Häll sedan blandningen i pajskalet. Låt det hela stå i kylskåpet i 30 min.
7. Höj ungstemperaturen till 175 grader.
8. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker, en sked i taget. Vispa hela tiden.
9. Bred ut marängen över pajfyllningen och grädda i 10 min tills marängen är gyllenbrun.
Om ni inte har några pajtyngder så går det bra ändå för det hade inte jag heller!
Lycka till!
/I
Åh va gott det ser ut! Vilket konstverk!
SvaraRadera